De kracht van de ademhaling

de kracht van de ademhaling

Ademhalen is voor onze gezondheid belangrijker dan je denkt. Net als gezonde voeding, voldoende rust en beweging. Toch zijn we ons niet altijd bewust van onze ademhaling, want dat gaat vanzelf. Toch?

Deels is dat waar. Toch zijn er veel mensen met een onnatuurlijk adempatroon. Dit heeft effect op de fysieke, mentale maar ook onze emotionele gezondheid. Wat is dan een onnatuurlijk adempatroon? Te snel ademen, te oppervlakkig, door de mond en vanuit de borst zijn een aantal voorbeelden van onnatuurlijk ademen, veelal veroorzaakt door stress.  Dit kan leiden tot hoofdpijn, vermoeidheid, onzekerheid, angst en hyperventilatie en het kan zelfs effect hebben op je darmen. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we een natuurlijke, gezonde ademhaling onder de knie krijgen.

Allereerst is het belangrijk dat je eens op je ademhaling gaat letten. Want als je je bewust bent van je ademhaling dan kun je ook in kaart brengen wanneer deze extra aandacht nodig heeft.

Als je opmerkt dat je veel door je mond ademt is het goed om te proberen dit naar je neus te brengen. Door een neusademhaling verwijden je bloedvaten zich en dus kan er meer zuurstof worden opgenomen door je lichaam. Ook bevochtigt en filtert je neus bij een neusademhaling de lucht die je inademt. Vind je het oefenen lastig? Probeer dan eens tijdens het oefenen een klein stukje plakband op je lippen te doen zodat je went aan een nieuwe manier van ademhalen. Vooral tijdens de nacht kun je dit goed doen en zie hoe uitgerust je wakker wordt de volgende ochtend.

Adem je snel en oppervlakkig? Probeer te vertragen! Hoe langzamer je ademt hoe meer je lichaam tot rust zal komen. Maar ook een weldoener voor het overprikkelde brein, het piekeren en bij het niet goed in slaap kunnen komen. Het heeft direct effect. Dus vertraag… en verlaag…

Verlaag je ademhaling van hoog in je borst naar je buik. Wanneer je gestresst bent zul je geneigd zijn oppervlakkig en snel te ademen vanuit hoog in de borst. Hierdoor gebruik je maar een klein stukje van je longcapaciteit. Door volledig diep in en uit te ademen komt er zoveel mogelijk zuurstof bij de lichaamscellen terecht.  

Dus wees je bewust en oefen!

A healthy mind has an easy breath. 

To top